عوارض جراحی بینی استخوانی
ما در این مقاله سعی داریم شما را با عوارض جراحی بینی استخوانی آشنا کنیم. جراحی بینی یکی از روش های جراحی زیبایی است که امروزه بسیار پرطرفدار است و بین نوجوانان بیشتر رواج دارد. جراحی بینی می تواند مشکلاتی مثل پولیپ، انحراف بینی، قوز روی بینی و مشکلات ظاهری را برطرف کند. باید در انتخاب کلینیک و پزشک دقت کنید تا بتوانید نتیجه خوبی از جراحی بینی خود بگیرید. برای آشنا شدن با جراحی بینی و عوارض جراحی بینی استخوانی با ما همراه باشید.
جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی چیست ؟
جراحی زیبایی بینی در علم پزشکی رینوپلاستی یا راینوپلاستی گفته می شود. پزشک با انجام دادن تغییرات در ساختار بینی می توان مشکلات و ظاهر بینی را تغییر دهد و مشکلاتی مثل قوز بینی، کج بودن بینی، گوشتی و بزرگ بودن بینی را برطرف کند. بهترین و پرطرفدارترین جراحی در کشور ما جراحی بینی است. بیشتر افراد از این جراحی استفاده می کنند و به آن علاقه دارند.
دلیل انجام جراحی بینی :
مشکلات بینی امکان دارد به صورت مادرزادی وجود داشته باشد و یا بعد از یک حادثه اتفاق بیفتد. بعضی از افراد به صورت مادرزادی مشکل انحراف بینی دارند و بعضی دیگر در ورزش بینیشان آسیب می بیند و دچار شکستگی و کج بودن بینی می شوند. این مشکلات با جراحی بینی از بین می رود و می تواند ظاهر بینی را هر طور که افراد می خواهند تغییر دهد.
تاریخچه جراحی بینی :
بینی یکی از مهم ترین اعضای صورت است و در مرکز بینی قرار دارد و باید طوری باشد که بینی با اعضای چهره هماهنگ باشد زیرا در زیبایی افراد تاثیر گذار است. جراحی بینی از اول پیشرفته نبوده است. تاریخچه جراحی بینی به هزار سال قبل بر می گردد. اولین کشوری که جراحی بینی انجام داد کشور هند قدیم بود. در گذشته افرادی که دزدی می کردند مجازات آن ها این بود که کل بینی یا نوک بینی آن ها را قطع کنند به همین علت فردی به اسم سوشروتا بینی این افراد را به کمک پوست پیشانی پیوند می زد. در گذشته اتفاقاتی مثل گاز گرفته شدن بینی توسط حیوانات و جنگ موجب می شد که افراد بینی خود را از دست بدهند که این پزشک هندی با این روش بینی آن ها را جراحی می کرد. بعدها در قرن 16 میلادی پزشک ایتالیایی افرادی که در جنگ بینی خود را از دست می دادند پوست بازویشان را به بینی آن ها پیوند می زد تا خون از راه پوست به بینی جریان داشته باشد. این روش یکی از خشن ترین روش ها است اما در زمینه پزشکی پدیده بزرگی بود. به همین دلیل این پزشک را پدر جراحی بینی می دانند.
چه افرادی نباید جراحی بینی انجام دهند ؟
جراحی بینی برای بعضی از افراد مناسب نیست و نباید این جراحی را انجام دهند که در ادامه با این افراد آشنا می شوید :
- افراد مبتلا به بیماری های انعقاد خون
- افراد مبتلا به چاقی شدید
- کسانی که عمل بینی اولیه آن ها کمتر از 1 سال پیش انجام شده است.
- افرادی که به دلیل روانی فرم بینی خود را نامناسب می بینند.
- خانم های زیر 16 سال و آقایان زیر 18 سال
- زنان باردار
- افراد سیگاری که در طول روز تعداد زیادی سیگار می کشند.
- افرادی که به صورت حرفه ای یا غیر حرفه ای ورزش های سنگین و مبارزه ای مانند تکواندو، بوکس، کشتی و … انجام می دهند.
- خانم هایی که قصد بارداری بعد از عمل بینی دارند باید حداقل 6 ماه بعد از جراحی بینی برای بارداری اقدام کنند.
- خانم هایی که کمتر از 6 ماه از زایمان آن ها می گذرد.
- افراد مبتلا به بیماری های خاص مانند سرطان یا دیابت
مدل های جراحی بینی
جراحی بینی به 3 مدل جراحی بینی طبیعی، جراحی بینی فانتزی، جراحی بینی نیمه فانتزی تقسیم می شود. در ادامه به آن ها می پردازیم.
جراحی بینی طبیعی :
این روش برای از بین بردن عیب های ظاهری بینی است و می تواند ظاهر بینی طبیعی را حفظ کند. مردان به این روش جراحی بینی علاقه دارند. در این روش به غیر از تنفس بهتر ظاهر بینی هم مورد جراحی قرار می گیرد.
جراحی بینی فانتزی :
این روش برای کوچک تر کردن سایز بینی صورت می گیرد که به ان جراحی بینی نیمه فانتزی می گویند. در این روش جراحی پزشک باید دقت و تجربه زیادی داشته باشد زیرا با کوچک کردن بینی امکان دارد مشکلات تنفسی برای بیمار به وجود بیاید. تغییر سایز بینی و بالا رفتن ان باعث می شود بینی حالت سر بالا و خوک شکل بگیرد و می تواند مشکلات تنفسی به وجود بیاورد.
جراحی بینی نیمه فانتزی :
جراحی بینی نیمه فانتزی خصوصیت هایی در بالا گفته شده را دارا است. در این جراحی شما یک بینی طبیعی دارید با مقدار کمی قوس روی بینی. خانم ها به این نوع جراحی بینی علاقه زیادی دارند.
جراحی بینی به چه افرادی توصیه می شود ؟
جراحی بینی برای بعضی از افراد مناسب است و برای بعضی از افراد خیر. افرادی که جراحی بینی به آن ها توصیه می شوند عبارتند از : رفع گوشت زیاد و اضافه بینی، افتادگی نوک بینی، اصلاح فرم بینی، اصلاح پهن بودن نوک بینی، قوز بینی، کجی و انحراف بینی. افرادی که هر یک از مشکلات را داند می توانند برای برطرف کردن مشکل خود جراحی بینی انجام دهند.
انتخاب جراح متخصص برای جراحی بینی :
قبل از جراحی بینی سعی کنید بهترین پزشک و بهترین کلینیک را برای جراحی انتخاب کنید. از افرادی که قبلا جراحی بینی انجام دادند پرس و جو کنید و با آگاهی کامل دست به انجام جراحی بزنید. پزشک می تواند در جراحی شما نقش زیادی داشته باشد و نتیجه جراحی بینی شما مطلوب تر شود و شما رضایت بیشتری از جراحی خود داشته باشید. حتما سعی کنید قبل از جراحی با پزشک درباره روش مورد علاقه خود و اینکه اگر داروی خاصی مصرف می کنید و یا بیماری خاصی دارید با پزشک مشورت کنید و پزشک هم با توجه به نیاز و انتظارات شما بینی شما را جراحی می کند.
مراقبت های بعد از جراحی بینی
قبل از جراحی سعی کنید مراقبت هایی را انجام دهید تا بتوانید جراحی خود را به نحو احسنت پشت سر بگذارید و نتیجه مناسبی از جراحی خود بگیرید. در ادامه با مراقبت های بعد از جراحی بینی آشنا می شوید :
- سعی کنید به آرامی مسواک بزنید و به لب بالا فشار وارد نکنید.
- بعد از جراحی بینی باید درازکش استراحت کنید طوری که سر بالاتر از شانه قرار بگیرد.
- در هنگامی که در بینی شما پد قرار دارد و پانسمان دارید با دهان نفس بکشید.
- از میوه و سبزیجات بیشتری استفاده کنید.
- پزشک برای حفظ شکل بینی و محافظت از آن برای شما گچ بینی استفاده می کند. این گچ بعد از یک هفته برداشته می شود.
- سعی کنید برای بروز احساسات کمتر فشار وارد کنید به آرامی بخندید.
- هنگامی که بینی شما دارای پانسمان است برای حمام کردن ایستاده زیر دوش قرار نگیرید.
- روش صحیح چسب زدن به بینی را از جراح خود بپرسید. صحیح چسب نزدن بینی موجب بد حالت گرفتن و کج شدن آن می شود.
- از غذاهای مایع و پوره شده استفاده کنید. زیرا که جویدن و گاز زدن برای شما سخت خواهد بود.
- از فعالیت های سنگین مثل ورزش خودداری کنید. اما بعد از 3 تا 4 هفته می توانید فعالیت خود را شروع کنید.
- بعد از مرخص شدن از بیمارستان مراقبت هایی که در منزل انجام می دهید می تواند دوره نقاهت را برای شما راحت تر و کوتاه تر کند.
- تا دو هفته بعد از جراحی بینی سر خود را بالا نگه دارید. شب ها هنگام خوابیدن زیر سر خود از چند بالش استفاده کنید.
- برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید. این کار نیاز به نفس بیشتر دارد که به بینی شما فشار بیشتری وارد می کند.
- از گاز زدن و جویدن غذا خودداری کنید. این کار به بینی شما فشار وارد می کند و باعث خونریزی می شود.
- زمانی که بینی شما پانسمان دارد ایستاده زیر دوش قرار نگیرید.
- تا یک ماه روی تخت دراز بکشید و سرتان را بالاتر از شانه قرار دهید. این کار باعث کاهش خونریزی می شود.
- بعد از جراحی بینی از عینک استفاده نکنید. استفاده از عینک به بینی شما فشار وارد می کند. ممکن است روی شکل بینی تان تاثیر بگذارد.
مراقبت های قبل از جراحی بینی :
- 8 ساعت قبل از جراحی بینی باید ناشتا باشید. از خوردن و آشامیدن دوری کنید . اگر ناشتا نباشید مواد بیهوشی اثر حالت تهوع را به همراه خواهد داشت.
- برخی از قرص های مسکن باعث افزایش خونریزی می شود. قرص هایی مثل آسپرین و پروفن این تاثیر را دارند. استفاده از این قرص ها را از دو هفته قبل از عمل بینی متوقف کنید.
- در روزهای نزدیک به جراحی بینی مراقب سلامتی خود باشید که سرماخوردگی پیش نیاید. اگر به سرماخوردگی دچار شدید عمل بینی را باید عقب بیندازید.
- از دو هفته قبل از جراحی بینی مصرف دخانیات مثل سیگار و قلیان را کم و در صورت امکان قطع کنید.
بعد از جراحی بینی چه نوع بینی انتظار دارید ؟
قبل از اینکه جراحی بینی انجام دهید سعی کنید با پزشک مشورت کنید. انتظارات خود را از جراحی بینی به پزشک اطلاع دهید. پزشک با توجه به خواسته های شما بینی شما را طوری که با اعضای چهره هماهنگ باشد جراحی می کند. در این جلسه مشخص می شود که هر چیزی که از پزشک انتظار دارید اتفاق می افتد یا خیر. می توانید بینی خود را طوری جراحی کنید که طبیعی باشد و فقط ایرادات آن برطرف شود برای مثال قوز بینی برداشته می شود و مشکلی در تنفس افراد به وجود نمی آورد.به غیر از از بین رفتن ایرادات ظاهری بینی کمی قوس روی بینی ایجاد می شود و زاویه بینی و لب بیشتر می شود که به این جراحی بینی فانتزی می گویند. در جراحی بینی نیمه فانتزی زاویه بین لب و بینی باید 90 درجه باشد و از زاویه در جراحی بینی طبیعی 105 درجه است. در این جراحی بینی باید تجربه زیادی داشته باشد.
اگر پزشک شما بتواند و مشکلی نداشته باشد می تواند جراحی بینی فانتزی را برای شما انجام دهد و نوک بینی را سر بالا کند و بینی شما قوس بیشتری داشته باشد و نوک بینی را کوتاه تر کند اما باید بگوییم که نوک بینی کوتاه به صورت همه افراد نمی نشیند و با بقیه اجزای صورت هماهنگی ندارد. اگر این زاویه زیاد باشد بینی حالت خوکی شکل می گیرد و مشکلاتی به وجود می آورد. بینی نیمه فانتزی بینی است که امروزه بسیاری از خانم ها به آن علاقه دارند و می خواهند بینی آن ها هم به صورت طبیعی باشد و هم کمی قوس روی بینی آن ها وجود داشته باشد. در جراحی بینی انتخاب پزشک بسیار اهمیت دارد زیرا بینی در مرکز صورت قرار دارد و باید با همه اجزای صورت هماهنگی داشته باشد. اکثر افرادی که می خواهند جراحی بینی انجام دهند دوست دارند بینی آن ها کوچک و سربالا باشد اما این نوع جراحی می تواند ظاهر بعضی از افراد را مصنوعی نشان دهد.
بینی استخوانی چه ویژگی هایی دارد ؟
بینی به دو دسته استخوانی و گوشتی تقسیم می شود. بینی های استخوانی حالت استخوانی دارند و استخوان و غضروف زیادی زیر پوست قرار گرفته و استخوان بینی محکم است و مقاومت زیادی دارد. این بینی ها قوز دارند و قوز آن ها از نیم رخ دیده می شود. بینی های استخوانی بر خلاف بینی های گوشتی که پوست ضخیمی دارد پوست نازکی دارد و این اتفاق در روند جراحی تاثیر زیادی دارد. جراحی بینی استخوانی نسبت به جراحی بینی گوشتی آسان تر است و نتیجه بهتری دارد. تفاوت های بین بینی استخوانی و گوشتی روند عمل و نتیجه آن است. جراحی بینی گوشتی باید توسط یک پزشک بینی انجام شود زیرا غضروف بینی ضعیف تر است و جراحی ان سخت تر است.
آیا جراحی بینی استخوانی برگشت پذیر است ؟
بازگشت قوز و برآمدگی بینی خیلی کم اتفاق می افتد اما نباید بعد از جراحی ضربه ای به بینی وارد شود و در دوران نقاهت به روی بینی چسب بزنید و به پهلو نخوابید و اقدامات مهم را رعایت کنید تا دوره نقاهت کمتری داشته باشید و نتیجه بهتری از جراحی بینی خود بگیرید.
عوارض جراحی بینی استخوانی
جراحی بینی مانند سایر جراحی های دیگر دارای مزایا و معایبی است که این عوارض و خطرات طبیعی است و بعد از گذشت چند روز از بین می روند. اما می توان گفت بعضی از مشکلاتی که امکان دارد اتفاق بیفتد واکنش به داروی بیهوشی، خونریزی، عفونت زیر پوست است. انتخاب پزشک با تجربه می تواند از این عوارض بکاهد. در ادامه با عوارض جراحی بینی استخوانی آشنا می شوید :
درد بعد از جراحی بینی : در جراحی بینی استخوان و غضروف تراشیده می شود و بینی طبیعی به نظر می رسد که بعد از جراحی ممکن است کمی احساس درد داشته باشید که برای کاهش درد می توانید از مسکن استفاده کنید.
کبودی بعد از جراحی بینی : این عوارض در بینی های استخوانی اتفاق می افتد که به حساسیت بیمار بستگی دارد و کبودی بیشتر در ناحیه چشم می باشد و یک سال طول می کشد تا نتیجه مطلوبی از این جراحی داشته باشید.
تورم : بعد از جراحی بینی امکان دارد در روز های اول دچار تورم شوید اما بعد از گذشت چند هفته این تورم از بین می رود و کاهش می یابد اما برای نتیجه بهتر باید یکسال صبر کنید.
هزینه جراحی بینی استخوانی :
هزینه جراحی بینی به عوامل مختلفی بستگی دارد و با هدف درمان انجام می شود برای مثال جراحی انحراف بینی با جراحی پولیپ بینی می تواند با استفاده از بیمه هزینه جراحی را کمتر کند. اگر این جراحی با هدف زیبایی انجام شود همه هزینه ها بر عهده بیمار است و تخصص جراح، نوع جراحی، هزینه بیمارستان، نوع بیهوشی در جراحی بینی بستگی دارد.
سن مناسب برای جراحی بینی :
اگر بینی رشد کامل نکرده باشد احتمال تغییر شکل بینی بعد از جراحی بینی وجود دارد. بینی در دوران سن بلوغ رشد می کند و تا پایان دوره بلوغ باید صبر کنید. جراحی زیبایی بینی قبل از رشد بینی توصیه نمی شود. جراحی بینی قبل از تکامل شکل بینی صورت می گرد و احتمال تغییر شکل بینی و بزرگ شدن قوز بینی بعد از جراحی بالا است.
نتیجه جراحی بینی استخوانی :
جراحی بینی امکان دارد با درد و تورم زیادی همراه باشد و به مرور زمان بهتر می شود. تورم و کبودی های جراحی بینی بعد از 2 هفته بهتر می شود اما نیاز است که تا 1 سال صبر کنید تا نتیجه بهتری داشته باشید. به علت شکستگی استخوان در جراحی بینی استخوانی کبودی و پاره شدن مویرگ ها وجود دارد. به همین دلیل بعد از جراحی بینی انتظار نتیجه مطلوب نباشید و نباید زود قضاوت کنید و باید صبور باشید.
محدودیت های جراحی بینی چیست ؟
هیچ محدودیتی برای جراحی بینی وجود ندارد اما بیماری های زمینه ای یکی از این موضوعات است. سن بیمار در جراحی بینی اهمیت دارد. سن بالای 45 یا 50 مناسب جراحی نیست و برخی از بیماری ها با بیهوشی امکان وخیم تر شدن دارند که نمی توانیم جراحی را انجام دهیم و محدودیت هایی صورت می گیرد.
کلام آخر
قبل از جراحی بینی سعی کنید از افراد با تجربه کمک بخواهید و از از آن ها پرس و جو کنید. سعی کنید بهترین کلینیک و بهترین پزشک را برای جراحی انتخاب کنید تا نتیجه بهتری از جراحی خود داشته باشید. ممنون از اینکه تا آخر مقاله عوارض جراحی بینی استخوانی همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما درباره عوارض جراحی بینی استخوانی در میان بگذارید.