تورم مجاری بینی بررسی علل و راهکارها
انجام هر عمل جراحی با بروز عوارض ناخواسته ای همراه است. تورم مجاری بینی یکی از عوارضی است که پس از عمل جراحی بینی بروز پیدا می کند. این عامل باعث شده که شکل نهایی بینی پس از جراحی به خصوص جراحی زیبایی، تا زمان برطرف شدن این عارضه قابل تشخیص نباشد. در این مطلب سعی داریم دلایل بروز تورم مجاری بینی را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه راهکارهایی را به شما معرفی می کنیم که رعایت آن ها بعد از عمل جراحی بینی به کاهش این عارضه کمک زیادی می کند.
علت تورم مجاری بینی
تورم بعد از عمل جراحی به دلایل مختلف اتفاق می افتد. یکی از این دلایل تجمع مایعات و ترشحات طبیعی بدن در بافت هایی است که در طی عمل جراحی دستکاری شده اند. همچنین آب میان سلولی در این بافت ها جمع می شود و تا زمانی که بازجذب کامل آن صورت نگیرد، این تورم برطرف نخواهد شد. در طی عمل جراحی بینی پوست، استخوان و مفاصل در این ناحیه به طور ناخواسته تحت فشار قرار می گیرند و صدماتی به آن ها وارد می شود. واکنش طبیعی بدن به این آسیب ها به صورت التهاب یا تورم بروز پیدا می کند و تا زمان بهبودی کامل این بافت ها، این تورم قابل مشاهده خواهد بود. از دیگر علت های تورم مجاری بینی که بسیار حائز اهمیت است بروز عفونت یا هماتوم است. اگر این عامل باعث بروز تورم شده باشد بایستی در اسرع وقت توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد.
شدت این عارضه در افراد مختلف متفاوت خواهد بود به عنوان مثال افرادی که پوست ضخیم تری دارند پس از عمل جراحی شاهد تورم بیشتری در مجاری بینی هستند البته جای نگرانی نیست. این عارضه با گذشت زمان بهبود پیدا می کند و در بسیاری از موارد بعد از 6 یا نهایتاً 12 ماه هیچ نشانه ای از آن قابل مشاهده نخواهد بود. تبحر و تجربه پزشک جراح تا حدود زیادی می تواند شدت این عارضه را کاهش دهد. اگر عفونت یا هماتوم عامل تورم مجاری بینی باشد بایستی در اسرع وقت توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
اقدامات لازم برای کاهش تورم مجاری بینی
- اصلاح رژیم غذایی
عنصر سدیم باعث شده تا تجمع آب میان بافتی در بافت های آسیب دیده در طی عمل جراحی افزایش پیدا کند. بنابراین کاهش مصرف مواد غذایی حاوی سدیم از جمله نمک طعام تا حدود زیادی به کاهش تورم کمک می کند. اصلاح رژیم غذایی ناسالم و کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده، دارای شیرین کننده های مصنوعی و سرخ شده در کاهش این عارضه بسیار موثر است. در مقابل استفاده از سبزیجات دارای برگ سبز، ماهی و میوه های دارای چربی طبیعی و آجیل که سرشار از پروتئین است به کاهش تورم مجاری بینی، کمک می کند. مصرف مواد غذایی که به طور طبیعی باعث کاهش التهاب می شوند مانند آناناس به بهبودی سریع تر این عارضه کمک می کند.
- پیاده روی سبک
انجام فعالیت های ورزشی که باعث تشدید خون رسانی به ناحیه مورد جراحی (صورت) می شوند تورم مجاری بینی را افزایش می دهند. پیاده روی روزانه با بهبود گردش خون در نواحی مختلف بدن و بهبود اکسیژن رسانی به بافت ها، باعث کاهش تورم می شود.
- داروهای ضد التهاب
استفاده از داروهای ضد التهاب البته با صلاحدید پزشک متخصص می تواند تا حدود زیادی این عارضه را کمتر کند.
- استفاده از چسب و آتل
در روزهای اول نقاهت نیاز است تا اتل روی بینی قرار بگیرد. این کار به تسریع روند بهبودی و کاهش عوارض احتمالی مانند تورم کمک می کند همچنین استفاده از چسب در نواحی مختلف بینی از جمله نوک و پل بینی باعث سرعت بخشیدن به جذب آب میان بافتی شده و از این طریق کاهش تورم مجاری بینی را به همراه دارد پس از عمل جراحی بینی، استفاده از چسب باعث کاهش تورم می شود.
- استفاده از کمپرس سرد
با تشخیص پزشک معالج می توان پس از برداشتن بانداژ از کمپرس سرد برای کاهش تورم و کبودی ایجاد شده پس از عمل جراحی بینی استفاده کرد. البته باعث توجه داشت که استفاده از کمپرس سرد باعث صدمه به پوست نشود.
- اصلاح موقعیت سر
تسریع جریان خون در ناحیه صورت باعث کاهش درد و تورم مجاری بینی می شود و تا حدود زیادی از کبودی زیر پوست جلوگیری می کند. قرارگیری سر و صورت به خصوص هنگام خواب در بالاتر از سطح قفسه سینه تا حدود زیادی گردش خون را بهبود می بخشد. اصلاح وضعیت سر و صورت به خصوص هنگام خواب باعث کاهش کبودی زیر پوست می شود.
جمع بندی
به طور کلی می توان گفت دلایل بروز تورم مجاری بینی واکنش طبیعی بدن به آسیب وارد شده به بافت های مختلف از جمله بافت استخوانی، غضروفی و مخاطی موجود در بینی و همچنین پوست است. البته راهکارهایی وجود دارد که رعایت آن ها بعد از عمل جراحی بینی به کاهش این عارضه کمک زیادی می کند همچنین مراجعه به پزشک حاذق برای جراحی بینی علاوه بر کسب نتیجه دلخواه، بروز این گونه عوارض را تا میزان زیادی کاهش می دهد.